Tax & Finance Hoeksche Waard

Het belang van een goede boekhouder voor startende ondernemers

Als startende ondernemer is er veel waar je aan moet denken. Je hebt allerlei administratieve rompslomp waar je het liefst zo min mogelijk tijd aan besteedt. Een goede boekhouder kan je daarbij helpen. Het inschakelen van een boekhoudkantoor kost geld, maar kan ook veel opleveren. Denk daarbij aan belastingvoordeel en besparingen. Maar hoe vind je nu de juiste boekhouder voor startende ondernemers? Het kan lastig zijn om te bepalen waar je op moet letten en hoe je een weloverwogen keuze maakt.

Boekhouder voor startende ondernemers - Tax & Finance Hoeksche Waard

Heb ik als startende ondernemer een boekhouder nodig?

Het opzetten van de administratie kan een uitdagende taak zijn en het kost veel tijd om alles vanaf het begin van je bedrijf goed te regelen. Deze tijd en energie zou je als startende ondernemer liever willen besteden aan de groei van je onderneming. Hoewel je boekhouding in het begin misschien klein en overzichtelijk lijkt, kan het in de praktijk meer tijd in beslag nemen dan je zou willen. Als je enige aanleg hebt voor cijfers of financiën, zou je ervoor kunnen kiezen om het zelf te doen. Het uitbesteden van de administratie is in veel gevallen een verstandige keuze. Het stelt jou in staat om je te focussen op de kernactiviteiten van je bedrijf terwijl professionals zorgen voor een nauwkeurige en efficiënte administratie.

Het uitbesteden van je boekhouding aan een geschikte boekhouder bij jou in de buurt is een investering die zichzelf terugverdient. Je boekhouder neemt alle zorgen omtrent de boekhouding van je over en kent alle regels waar je eventueel recht op hebt als startende ondernemer. Bovendien kan maximaal gebruik worden gemaakt van alle belastingvoordelen en kunnen naheffingen of boetes worden voorkomen. De kosten van een boekhoudkantoor vallen onder zakelijke kosten en zijn dus aftrekbaar, net zoals btw.

Zijn er eisen voor de administratie?

Ook als je starter bent, stelt de Belastingdienst eisen aan je administratie. Er zijn een aantal zaken die je verplicht bent om in je administratie op te nemen. Daarbij kun je denken aan ontvangen facturen en kopieën van facturen die jij zelf hebt verzonden, transactie-overzichten en contracten met opdrachtgevers en leveranciers. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt, zijn er nog meer administratieve zaken die je op orde moet hebben. Een boekhouder helpt je om alles goed op een rij te krijgen, zodat je altijd voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Wist je dat de belastingdienst ook regels heeft voor het bewaren van je administratie? De basisgegevens (zoals de debiteuren- en crediteurenadministratie) moet je minimaal zeven jaar bewaren. De bewaartermijn voor gegevens over onroerende zaken en rechten op onroerende zaken is zelfs minimaal tien jaar. Wil je al je gegevens digitaal bewaren? Zorg er dan voor dat je gedurende de bewaartermijn toegang hebt tot alle gebruikte programma’s en opgeslagen informatie. Dit betekent ook dat je toegang moet behouden tot (betaalde) programma’s die je later misschien niet meer gebruikt. Houd daar rekening mee.

Boekhouder voor startende ondernemers

Hoe vind je een boekhouder die bij je bedrijf past?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt van een administratiekantoor. Het spreekt voor zich dat alle boekhouders verstand hebben van cijfers, maar misschien heb je specifieke behoeften waar een boekhouder aan moet voldoen? Misschien is het belangrijk voor je dat de boekhouder je helpt met belastingaangiftes, of dat ze advies geven op het gebied van financiële planning. Maak een lijstje met de zaken waar je hulp bij nodig hebt en check of deze binnen het dienstenpakket van het kantoor valt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat het boekhoudkantoor past bij jouw bedrijf. Maak daarom altijd kennis voordat je met een boekhouder in zee gaat en kijk of de klik er is. Tax & Finance Hoeksche Waard is een betrokken en persoonlijk administratiekantoor. We houden van duidelijkheid en overzicht. Daarbij zijn we recht door zee, zodat je weet waar je aan toe bent. Spreekt dat je aan? Maak dan snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Een investering die zichzelf terugverdient

Investeringen horen bij het ondernemerschap. Als starter zul je behoorlijk wat gaan investeren en dan komen daar ook nog kosten voor een boekhouder bij. Dat lijkt veel, maar de juiste boekhouder is een investering die zichzelf op de lange termijn terug zal verdienen. Deze kan je bijvoorbeeld adviseren over belangrijke belastingvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Dat betekent natuurlijk niet dat je de hoofdprijs hoeft te betalen. Vergelijk de tarieven van verschillende boekhouders en let daarbij ook op wat er wel en niet inbegrepen is. Bij Tax & Finance Hoeksche Waard werken we met vaste maandelijkse bedragen. In de maandelijkse factuur zitten alle afgesproken werkzaamheden. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Een goede boekhouder is een waardevolle toevoeging voor je startende onderneming. Maar het vinden van de juiste persoon kan een uitdaging zijn. Zorg dat je weet wat je nodig hebt, vergelijk tarieven en let op communicatie en ervaring.

Vertel me meer!

Deskundige begeleiding, persoonlijke service

Onze aanpak

Tax & Finance Hoeksche Waard probeert boekhouden zo leuk mogelijk te maken voor iedereen. Dat doen we door duidelijkheid en overzicht te creëren. Daarbij zijn we recht door zee, zodat je weet waar je aan toe bent. Bij ons verder geen poespas of moeilijk gedoe, wij houden van een no-nonsense aanpak.

Ons motto

“Jij krijgt energie van jouw onderneming, wij van jouw boekhouding!”